پلاگین (افزونه) چیست؟
پلاگین (Plug-in) یا (Add-on) مولفه ای نرم افزاری است که قابلیت مشخصی را به یک برنامه کامپیوتری موجود اضافه میکند و به تنهایی کاربردی ندارد. برای
مثال، وقتی شما قصد دارید تا ویدئوی موجود در یک وبسایت را تماشا کنید، ممکن است به یک افزونه نیاز داشته باشید. درصورتی که افزونه مورد نظر را بر مرورگر خود نصب نداشته باشید، مرورگر شما قادر به تشخیص اینکه چطور آن ویدئو را اجرا کند، نخواهد بود.
پلاگین در لغت، به معنای افزایه (مولفه ای که ویژگی خاص را به یک سامانه بزرگ تر میافزاید) است. اما در اصطلاح از کلمه افزونه بعنوان معادل فارسی آن استفاده میشود. این واژه از دو بخش (Plug) و (in) تشکیل شده است که بخش اول آن به معنای دوشاخه برق و بخش دوم به معنای داخل و درون است و کنایه از دوشاخه را درون پریز برق کردن دارد. چراکه با اتصال دوشاخه به پریز، ما میتوانیم به واسطه یک جریان مادر (پریز یا همان برنامه میزبان) با استفاده از وسایل الکتریکی (یا همان پلاگین)، امکانات مورد نیازمان را تامین کنیم. پس تا زمانی که دوشاخه داخل پریز باشد، ما از امکاناتی که وسایل برقی در اختیارمان میگذارند بهره خواهیم برد. همانطور که هر وسیله برقی یک کار خاص انجام می دهد (مثلا جارو برقی، اتو یا سشوار)، هر پلاگین نیز امکانات خاصی را در اختیار کاربران قرار میدهد.
وقتی یک برنامه از پلاگینها پشتیبانی کند، در اصل امکان شخصی سازی و سفارشی کردن برنامه را برای کاربران فراهم کرده است. این امکان، برای سازندگان برنامه مزیتهای بسیاری دارد. مثلا به توسعه دهندگان )اشخاصی که بخشی از فرآیند ساخت و یا ارتقای یک نرم افزار را انجام میدهند) اجازه میدهد تا برنامه را گسترش دهند، ویژگیهای آن را بهبود بخشند و یا حجم آن را کم کنند و به طور کلی در کاربردی تر کردن برنامه نقش بسزایی ایفا کنند. نمونه بارز کاربرد پلاگینها و نرم افزارهایی که از آنها پشتیبانی میکنند، مرورگرهای وب هستند.
برخی از نرم افزارهایی که از پلاگینها استفاده میکنند
- مرورگرهای وب: در میان تمام نرم افزارهایی که از پلاگینها استفاده میکنند، مرورگرهای وب بیشترین آمار را دارند. در مرورگرها، معمولا واژههای Plugin، Add-on و Extension (بجز در مرورگر فایرفاکس) مترادف هستند و کاربرد یکسانی دارند. این افزونهها، محتواهای اینترنت را که مرورگرها برای نمایش دادنشان طراحی نشده اند، نمایش میدهند. این محتوا ها معمولا شامل ویدئو، صوت، بازیهای آنلاین و ارائههایی با فرمتهای مخصوص میشوند. پلاگین ها توسط گروهی که این فرمتهای مخصوص را بوجود می آورند، ساخته و توزیع میشوند. هر مرورگر یک وبسایت رسمی برای خود دارد که شما میتوانید از آنجا افزونههای مورد نیاز خود را دریافت و نصب نمایید. لازم به ذکر است که ناشران این مرورگرها، قبل از اینکه پلاگینها را در اختیار کاربرانشان قرار دهند، مخرب نبودن آنها را بررسی میکنند. پس به شما توصیه اکید میکنیم که افزونههای مورد نیازتان را فقط از همین وبسایتهای رسمی دریافت کنید. برخی افزونههای مهم عبارتند از: Adobe Flash Player، Java، Silverlight، QuickTime و Unit
درجدول زیر آدرس اینترنتی وبسایتهای رسمی برخی مرورگرهای محبوب آمده است.
دلایل به وجود آمدن پلاگین ها :
پلاگین ها به دلایل متعددی به وجود آمدن اما برخی از دلایل اصلی آن، در زیر اشاره شده است :
- به منظور ایجاد فرصت برای برنامه نویسان به عنوان نقش سومی در توسعه نرم افزار
- پشتیبانی راحت و آسان از ویژگی های جدید
- کاهش حجم اپلیکیشن
- به منظور جدا سازی بخش سورس کد از برنامه به دلیل نا متناسب بودن لایسنس های برنامه
حال به بررسی برنامه های مختلف و علت استفاده آن ها از پلاگین می پردازیم :
- Audio editors : از پلاگین ها به منظور تولید ، پردازش و آنالیز صدا استفاده می کند .
- Email clients : از پلاگین برای رمز نگاری و رمز گشایی ایمیل ها استفاده می کند .
( مانند پلاگین Pretty Good Privacy )
- Graphics software : استفاده از پلاگین به منظور پشتیبانی و پردازش فرمت های مختلف تصاویر ( مانند Photoshop plugin )
- Media players : به منظور پشتیبانی از فرمت های مختلف فایل ها
- Packet sniffers : به منظور رمزگشایی فرمت های مختلف بسته ها
- و دیگر موارد ….
- ۰ ۰
- ۰ نظر